Waarom kiezen voor Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn uiterst sterk.
Aluminium is het sterkste materiaal dat gebruikt wordt om raamkozijnen te maken.
De integrale sterkte van aluminium betekent dat het materiaal niet wordt aangetast door temperatuurveranderingen en niet door:

Flexen
Draaien
Uitzetten
Krimpen

Kozijnen Deurne Aluminium

Hout en pvc zijn beide gevoelig voor kromtrekken bij verschillende weersomstandigheden. Zo kunnen houten raamkozijnen kromtrekken als het materiaal te veel vocht absorbeert of langdurig aan direct zonlicht wordt blootgesteld. Als hout kromtrekt, kan dat de passing van het raam in het kozijn aantasten, en problemen veroorzaken met de thermische efficiëntie en de werking.
Ook PVC kozijnen zijn gevoelig voor kromtrekken bij grote hitte, waardoor het materiaal kan uitzetten en krimpen, en de kozijnen moeilijk goed te openen en te sluiten zijn.

Aluminium heeft geen last van dergelijke factoren, en door zijn aangeboren stevigheid kunnen de ramen ook veel groter gemaakt worden zonder aan veiligheid in te boeten. Dit betekent dat de ontwerpmogelijkheden aanzienlijk flexibeler zijn, zodat meer licht en minder profiel verkregen kan worden.

Uitstekend thermisch rendement

Aluminium kozijnen zijn zeer thermisch efficiënt, mits ze voorzien zijn van een thermische onderbreking.

Een thermische onderbreking verhindert dat de geleidende eigenschappen van metaal warmte buiten de woning brengen. Het Origin venster is voorzien van een 35 mm polyamide thermische onderbreking met in elkaar grijpende barrières die de luchtstroom door het systeem tot een minimum beperken. Een op maat gemaakte spouwafdichting wordt in de binnenkamer van het raamkozijn aangebracht, tussen de vleugel en het kozijn (behalve aan de kant van het kozijn waar de sloten zitten), om de thermische efficiëntie verder te verbeteren. Je kunt meer te weten komen over thermisch rendement van ramen en beglazing met deze nuttige FAQ’s.
Als optionele upgrade, voor een drastisch verbeterde thermische efficiëntie, kan het Origin raam gespecificeerd worden met Aerogel, een technologie uit het ruimtetijdperk. Wanneer het met hoogisolerende Aerogel opgewaardeerd wordt, behaalt het Origin venster een BFRC

Houten raamkozijnen zijn ook thermisch efficiënt; maar het belangrijkste nadeel van dit materiaal in vergelijking met aluminium is dat hout bij koud weer kan krimpen, waardoor kleine spleten tussen het kozijn en de vleugel ontstaan die tocht in de woning mogelijk maken.

De thermische efficiëntie van PVC ramen varieert sterk naargelang de fabrikant. Dit is aangepakt nu de bouwvoorschriften bepalen dat nieuw geplaatste ramen een energieklasse lager dan C of een minimale U-waarde van 1.6W/M²K moeten hebben. Dit betekent dat de meeste PVC ramen een minimum van dit niveau zullen halen.

Weinig onderhoud

Aluminium raamkozijnen vragen het minste onderhoud.
Aluminium ramen hoeven alleen met een warm sopje schoongemaakt te worden om ze er schoon te laten uitzien. De meeste aluminium raamkozijnen zijn gepoedercoat, wat betekent dat ze niet opnieuw geverfd hoeven te worden en dat de kleur na verloop van tijd niet vervaagt. Gepoedercoat aluminium corrodeert ook niet, verkleurt niet, rot niet en trekt niet krom. Meer over het onderhoud van aluminium vind je hier in dit hoofdstuk over dubbele deuren – veel ervan geldt ook voor aluminium raamkozijnen.

Houten kozijnen vergen het meeste onderhoud, en moeten om de paar jaar opnieuw geschilderd worden om te voorkomen dat ze er versleten uitzien en om ervoor te zorgen dat het hout volledig verzegeld is en tegen vocht beschermd wordt.

Kozijnen van PVC zijn een onderhoudsarme keuze; hun grootste nadeel is echter dat ze er na verloop van tijd versleten uit kunnen zien, vooral als ze lange tijd aan sterk zonlicht worden blootgesteld. In tegenstelling tot hout kunnen ze niet overgeschilderd worden, dus hun levensduur om er ongerept uit te zien is meestal korter.

Mooie Stijl

Mooie slanke kozijnen en meerdere mogelijkheden voor kleurafwerking maken van aluminium ramen een uiterst stijlvolle keuze.

Aluminium raamkozijnen zijn verkrijgbaar met poedercoating in RAL kleuren die een onberispelijk gladde afwerking geven, mits het gebruikte aluminium van een hoge kwaliteit is. Sommige raamfabrikanten maken ramen van omgesmolten schrootaluminium, waardoor kleine onvolkomenheden in de gladheid van het oppervlak van het kozijn kunnen ontstaan. Aan het andere eind van de schaal staat het Origin Window, dat gemaakt wordt van eersteklas aluminium knuppels die volledig naar de bronleverancier getraceerd kunnen worden. Zo ontstaan ramen van de hoogste kwaliteit. De ramen kunnen afgewerkt worden met een brede waaier RAL kleuren, waaronder meerdere realistische houteffect afwerkingen.

Net als houten en pvc ramen zijn aluminium ramen verkrijgbaar in een reeks stijlen die bij je smaak en je huis passen, waaronder openslaande ramen, erkers en gevelramen.

Hout is de naaste concurrent van aluminium als het op esthetiek aankomt, vooral in historische huizen. Het belangrijkste nadeel van houten kozijnen is dat ze sneller tekenen van slijtage vertonen dan andere materialen en veel meer onderhoud vergen. PVC kozijnen staan niet bekend om hun schoonheid en kunnen er brokkelig uitzien. Er zijn ook beperkte kleurmogelijkheden bij pvc ramen.

Bron: Kozijnen Deurne